ORLAN – ett podcasttips på en måndag

1716Första gången jag kom i kontakt med konstnären ORLAN var på en kurs förra våren som handlade om modets förhållande till kroppen. Där diskuterades bland annat begreppet ideal och hur vi delvis gått från att omforma våra kroppar utifrån genom olika klädesplagg, till inifrån genom träning och operationer. ORLAN är en fransk konstnär som blev internationellt uppmärksammad på 1990-talet när hon ifrågasatte de rådande skönhetsidealen genom en serie plastikkirurgiska ingrepp, där hon överförde olika attribut från manliga konstnärers kvinnoporträtt till hennes eget ansikte. I förrförra veckan dök ORLAN upp i mitt medvetande igen, denna gången i mitt allra bästa radioprogram Stil i P1 som jag nu tänkte tipsa vidare om. De berättar lika fängslande som vanligt om ORLANS liv och konstnärliga verk. Jag kunde inte låta bli att högt muttra ord som ”fantastiskt” och ”briljant” för mig själv medan jag lyssnade, ORLAN var och är en oerhört fascinerande person och konstnär.

17:19

Lämna en kommentar: