Om att 87% av personerna i våra historieböcker är män

1Madam C J Walker började på en bomullsplantage och slutade som USA:s första kvinnliga miljonär genom hennes försäljning av skönhetsprodukter för afroamerikanska kvinnor. In och läs mer om henne och andra fantastiska kvinnor på Historiskan.

Ni vet en sådan där morgon då himlen är alldeles grå, regnet öser ner och du ska hålla en muntlig presentation i skolan? Den där dagen blir inte mycket bättre när du nås av nyheten att våra svenska historieböcker i snitt endast innehåller 13% kvinnor. Att denna redan låga siffra dessutom sjunker under 1900-talet får i alla fall mig att vilja peka fingret åt allt och gå och lägga mig igen.

Jag har tipsat om detta förr men under en dag som denna kräver det sin upprepning. Historiskan är ett projekt som går ut på att lyfta fram historiens bortglömda kvinnor. Detta gör de genom sin facebooksida men kommer även att ge ut Sveriges första kvinnohistoriska tidsskrift i augusti. Dessutom är de gästpostare på det utmärkta instagramkontot @kvinnohat denna vecka.

Tänk er vad tråkigt det skulle vara om ingenting ändras på hundra år och det vi kvinnor gör idag inte spelar någon roll år 2115? Tillsammans måste vi hjälpas åt att lyfta fram andra berättelser. Här med lovar i alla fall jag att exempelvis i mina pågående studier alltid försöka välja att forska om en kvinna (eller för all del om någon från alla de andra grupper som får dela på ännu mindre än 13%). Lovar ni också?

22:55

2 kommentarer

  1. science4youngpeople den 2015-01-21 säger:

    Bra skrivet! Den biten om att proportionen kvinnor i historieböckersjunker under 1900-talet är kanske det mest deprimerande, med tanke på alla framsteg som gjordes av kvinnor just då. ”Allmän” samhällshistoria fokuserar mest på män, och vita därtill. Även om det är en tråkig siffra att konstatera kan jag nog ändå förstå varför det är såhär, men tanke på fenomenet ”We will go down in history either as the world’s greatest statesmen or its worst villains” (Hermann Göring), och kvinnorna mest spelade andrastämma till männen under tidigare epoker. Men som du sa, det behöver förstås inte vara såhär, särskilt nu när vi är måna om att det finns många historier att berätta om icke-vita och/eller icke-män. Exempelvis forska om Rosalind Franklin istället för Watson och Crick.

    Nu har jag kanske skrivit en knut på mig själv, men det får vara. Egentligen tittade jag förbi för att länka till denna (http://fthoq.com/2015/01/19/photo-essay-fashion-victims-the-pleasures-and-perils-of-dress-in-the-19th-century-bata-shoe-museum/) som jag tänkte att du kanske skulle gilla – lite kuriosa, typ. Hoppas du har haft ett bra lov, och god fortsättning på er!

    • Lisen Edwardsson den 2015-02-09 säger:

      Du har så rätt så rätt! Och tack för länken! Önskar så att jag skulle kunna gå på den utställningen, verkar vara så himla intressant!

Lämna en kommentar: