Mina tankar kring Roaccutan

Alldeles nyss sa jag högt till mig själv ”förlåt kroppen” och svalde tre små rosa piller. Så här ligger det till: jag har haft acneproblem sedan jag var tonåring och eftersom min mamma har upplevt samma sak har jag varit i kontakt med olika hudläkare från allra första början. Jag har testat de flesta krämer som finns tillgängliga och även pillerna som kallas Tetralysal och Roaccutan. Det har verkligen hjälpt men bara under korta perioder. När läkaren nu föreslog Roaccutan igen så kändes det förstås svinjobbigt men som hen påpekade är detta ett väldigt bra tillfälle eftersom jag både är ung och frisk. Jag förväntar mig inte finnfri hy för alltid men förhoppningsvis gör en ordentlig behandling att jag åtminstone slipper fortsätta söka hjälp.

Om jag ska vara helt ärlig så störs jag inte speciellt mycket av min hy utan går osminkad för det mesta. I Floras utmärkta inlägg om acne upprepar hon orden ”du är mer än din hy” och det är så oerhört viktigt att komma ihåg. Däremot ska jag heller inte sticka under stol med att det börjat kännas jobbigare än vanligt på senaste tiden, framför allt gör det så jäkla ont varje gång jag nuddar ansiktet.

Roaccutans bipackssedel är ju ett egentligen ett kapitel för sig. Som jag kommer ihåg det från förra gången blev jag extremt torr och blödde näsblod minst en gång per dag under en period. Det jag dock tycker känns allra jobbigast just nu (förutom risken för depression förstås) är att man inte bör dricka alkohol. Och alltså, jag förstår hur märkligt det kanske låter men som student blir det faktiskt en ordentlig omställning då det är den absolut vanligaste formen av umgänge. Samtidigt så ser jag verkligen fram emot en höst, vinter och tidig vår utan att vara bakis och ångestfylld, tänk vad mycket jag kommer få uträttat på söndagar! Och herregud vad sorgligt det skulle vara om jag inte kan ha roligt utan alkohol, jag ska göra mitt bästa för att bevisa motsatsen.

Jag känner mig livrädd men samtidigt peppad. Min tanke är att skriva om processen med jämna mellanrum och givetvis göra en ordentlig utvärdering när det är klart. Om det är några utav er som har några erfarenheter eller tips så får ni jättegärna dela med er!

15:38

2 kommentarer

  1. Nika den 2015-09-25 säger:

    Hej Lisen! Min syster har också haft mycket acne (precis som vår pappa), och jag vet att hon åt Roacutan i minst en (kanske flera, jag minns inte) period under tiden hon pluggade. Ville bara säga att hon är 27 nu och har enormt mycket bättre hy nu än för några år sedan. Så förhoppningsvis lägger det sig för dig också!

    • Lisen Edwardsson den 2015-09-26 säger:

      Hej Nika! Vad fint att du berättar, det är så skönt att höra om folk som har positiva erfarenheter av den här jäkla medicinen! Tack!

Lämna en kommentar: