Månadens kostymdrama: mina tre bästa miniserier

Jag har alltid älskat att titta på kostymdraman, nästan vilken berättelse som helst blir genast lite bättre när den placeras i en historisk miljö. Under sommaren bestämde jag mig för att bli expert på området och har sedan dess tittat på en hög med bra (och förstås mindre bra) filmer och tv-serier. Det slog mig att några av er kanske skulle tycka att det var roligt med lite tips då och då, jag har nämligen märkt att den här världen är lite utav en djungel och att det är svårt att veta vilka av alla miljontals BBC-serier som faktiskt är värda att se.

Den senaste tiden har jag främst koncentrerat mig på engelskt 1800-tal eftersom det kändes som det enda rimliga stället att börja på. Här kommer mina tre bästa miniserier från den perioden:

798North & South är en adaption av Elizabeth Gaskells roman från 1855 där vi får följa medelklasskvinnan Margret Hales flytt från den idylliska, lantliga södern till det hårda och industrialiserade norr. Kärlekshistorien påminner lite om Jane Austens Stolthet och fördom men den här serien behandlar dessutom både ett överklass- och ett arbetarklassperspektiv. Jag har läst att BBC:s programhemsida kraschade efter att de sänt det första avsnittet och jag kan verkligen förstå varför folk var så exalterade, i alla fall jag blev oerhört tagen.

1 2 3Nästa favorit är Little Dorrit som är baserad på en följetång av Charles Dickens. Serien innehåller en mängd karaktärer vars vägar korsas på olika sätt. Huvudfokus ligger på Amy Dorrit som vuxit upp på ett fängelse för människor i skuld där hennes pappa suttit inlåst i flera decennier. För att försörja familjen börjar hon jobba hos den märkliga damen Mrs Clenam vars son vid samma tid kommer hem från en resa med en klocka innehållandes orden ”do not forget”. Handlingen är otroligt spännande men har en rätt barnslig ton vilket var väldigt mysigt. Bakomliggande finner man härlig satir och skarp samhällskritik.

4 5 6

Ett problem med kostymdraman är att de är till nitionio procent handlar om heteronormativ kärlek. Därför var det en uppfriskande omväxling att titta på Fingersmith som innehåller ett lesbiskt kärleksdrama. Sue Trinder är en föräldrarlös flicka som vuxit upp tillsammans med ficktjuvar och andra skumma typer i slumkvarteren i London. En dag dyker en man vid namn Richard Rivers upp och undrar om hon vill hjälpa honom att lura en rik arvtagerska på hennes pengar. Sue ska börja arbeta som hennes assistent men väl där visar det sig att det är svårt att hålla sig till planen och allt vänds upp och ner. Den här berättelsen är extremt oväntad och medryckande, jag älskade varenda minut.

Hoppas att ni fick lite inspiration till en lördagsfilmkväll!

12:30

4 kommentarer

 1. Jenny Olofsson den 2015-10-17 säger:

  Åh jag älskar North & South. Tycker att det är en sådan vacker skildring utav den tiden och den kamp och oförståelse som fanns mellan klasserna.

  Little Dorrit är också en söt historia.

  Finger smith har jag funderat på att se länge men inte kommit mig för. Kanske borde jag göra det!

  • Lisen Edwardsson den 2015-10-17 säger:

   Vad roligt! Och gör det, du kommer inte att ångra dig!

 2. Jojo den 2015-11-11 säger:

  Kul att få tips här, har velat se Little Dorrit länge, ska leta vidare.Jag instämmer helt f.ö.! North & south var mycket välspelad och stark, porträttet av den manlige huvudrollens mor var strålande! Fingersmith, extremt överraskande, jag håller med!!
  Kan varmt rekommendera Jane Austens Emma, den senaste Tv-serien med Ramola Garai, har ett större djup, tycker jag än filmen med G. Paltrow, men den är ljuvlig oxå:)
  Mysig är ”He knew he was wright”.

  • Lisen Edwardsson den 2015-11-16 säger:

   Vad roligt att höra, då fortsätter jag med liknande inlägg! Jag ska genast kolla in dina tips, tack så jättemycket!

Lämna en kommentar: