Kostymdramatips: tre epoker, tre drottningar

Dags för fler kostymdramatips! Denna gång har jag sett fyra filmer om tre drottningar under 1500-, 1700- och 1800-talet.

10 11 12 13Elizabeth (1998) handlar om den engelska drottningens väg till makten och det motstånd hon möter. Katolikerna vill störta henne eftersom hon är protestant och resten anser att hon borde gifta sig, eftersom en kvinna inte är regeringsduglig på egen hand. Uppföljaren, Elizabeth – The Golden Age (2007) tar framförallt upp tiden kring sjöslaget med den spanska armadan och Philip II. Jag är inte stormförtjust i 1500-talet, då det verkar så rått, ändock är det två rätt vackra filmer. Blir dock lite frustrerad över det faktum att oproportionerligt mycket fokus ligger på Elizabeths kärleksaffärer.

1416 15Marie Antoinette (2006) är en drömsk och vacker film om den österrikiska, franska drottningen vars dekadens markerade slutet för den franska monarkin. Som alltid med Sofia Coppolas filmer är tempot och dramaturgin långsam. Kostymdesignen känns aningen plastig, vilket (på ett positivt sätt) bidrar till den drömlika och världsfrånvända Versailles-bubblan.

17 18 19The Young Victoria (2009) handlar, som namnet skvallrar om, den brittiska 1800-talsdrottningens första tid. Från barnsben till när hon träffar prins Albert och några år in under hennes regeringstid. Precis som de första tre filmerna behandlar även den här de svårigheter som en kvinnlig regent kunde möta. Jag tror att det är det som fascinerar mig så mycket, att dessa kvinnor lyckades göra sin röst hörd i ett extremt patriarkalt samhälle. Inte för att det nödvändigtvis måste vara lättare idag, men i alla fall jag kan finna tröst i att någon annan redan har gjort det värsta grovarbetet.

08:00

Lämna en kommentar: