Kostymdramatips: 4 x Pride and Prejudice

Jag kände att det var dags för ett inlägg om det kanske mest klassiska kostymdramat som finns, Jane Austens Stolthet och fördom.

111213Pride and Prejudice (1995).

141516Pride and Prejudice (2005).

BBC:s miniserie från 1995 med Jennifer Ehle och Colin Firth anses av många vara en klassiker i sig. Inom många kostymdramakretsar ser man ner på filmatiseringen från 2005, mycket på grund av att få verkar gilla Keira Knightley överlag och eftersom Firths skor tydligen blev för stora för Matthew Macfadyen att fylla. Jag vill tvärtom slå ett slag för 2005-versionen då det är en av de vackraste filmerna som finns, med utmärkt skådespeleri och fantastisk musik. En film på 129 minuter kan dock förstås inte berätta en lika detaljerad och trogen historia som en serie på sex delar. Jag älskar båda versionerna, men skulle börja med att titta på filmen så att man inte känner att någonting saknas.

171819Death Comes to Pemberley (2013).

Death Comes to Pemberley utspelar sig sex år efter ursprungsberättelsen, då en mordgåta stör friden i Elizabeth och Mr. Darcys hem. En spännande liten serie där det är fint att återse karaktärerna man älskar.

202122Lost in Austen (2008).

Amanda Price brukar drömma sig bort till Jane Austens-värld för att slippa hennes moderna och tråkiga verklighet, när hon en dag upptäcker att en dörr i hennes badrum är mystiskt sammankopplat med Elizabeth Bennets 1800-tal. Ja, ni hör ju – den här serien är egentligen väldigt dålig men samtidigt oerhört underhållande och väl värd en regnig eftermiddag.

13:00

Lämna en kommentar: