Kostymdramatips: 2 x Jane Eyre

1 2 3Jane Eyre (2006).

4 5 6Jane Eyre (2011).

Här kommer ett fredagsfilmtips! Enda sedan jag läste Charlotte Brontës Jane Eyre på gymnasiet har det varit en av mina allra bästa berättelser. Under samma period såg jag dessutom filmatiseringen med Mia Wasikowska från 2011 och blev helt tagen. För någon månad sedan dök jag återigen ner i Jane och Mr. Rochesters värld genom BBC-serien i fyra delar från 2006 med Ruth Wilson i huvudrollen. Direkt efteråt var jag tvungen att se om den från 2011 eftersom jag inte kunde förmå mig att släppa taget. Båda versionerna är fantastiska på sina egna vis, men fördelen med den från 2006 är att den är mer utförligt berättad, medan den från 2011 är lite mer konstnärligt filmad och således aningen vackrare att titta på. Nu är det bara att välja vilken som passar er bäst (eller gör som jag och se båda), trevlig tittning!

08:00

2 kommentarer

  1. Alicia den 2016-03-03 säger:

    Ååh, tack för tips! Jag älskar kostymdramer men är så himla dålig på att läsa – vill verkligen göra det mer. Jag såg den från 2011 härom veckan och blev helt tagen av hur konstnärlig och vacker den är som film, insåg att jag måste läsa boken. Men hurra för att det även finns en tolkning i serie-format! Nu kan jag börja med den :)

    • Lisen Edwardsson den 2016-03-05 säger:

      Vad glad jag blir att du uppskattade tipset! Är helt övertygad om att du kommer gilla miniserien också! Angående läsandet så är Jane Eyre en av de få klassikerna som jag har läst, så precis som du önskar jag att jag blev bättre på sådant. Samtidigt så tycker jag att det rörliga formatet är ett mer än dugligt alternativ! :)

Lämna en kommentar: