Gin rummy: tips på världens roligaste kortspel

18När mina föräldrar var här hade de med sig den gamla, nötta kortleken som vi alltid spelar mitt favoritkortspel med. I boxen förvaras de skrivmaskinsskrivna spelreglerna som jag tror att någon av min morfars kusiner har komponerat ihop och som sedan gått i arv till oss. Nu tänkte jag att ni också skulle få ta del av detta utmärkta spel! Det som behövs är två kortlekar samt papper och penna för att föra anteckningar över poängen.

Dela ut elva kort per person, lägg resten av högen upp och ner i mitten och vänd upp det översta kortet. Nu följer femton olika spelomgångar där det blir lite klurigare för varje gång. För att ta spel nummer två som exempel, så ska man där samla på ett tretal (exempelvis tre stycken 8:or oavsett färg) samt en färgstege på fyra kort (exempelvis ruter knekt -> ruter dam -> ruter kung -> ruter ess). En spelomgång går till så att alla i tur och ordning tar upp ett kort från högen som man antingen väljer att behålla eller kasta, minst ett kort ska slängas så om man vill behålla det får man byta ut det mot ett annat man redan har på handen. Max två gånger får man ”köpa” kort som andra har kastat oavsett vems tur det är (om två personer vill ha samma kort är det däremot den som är närmast på tur som får det) vilket man gör genom att ta upp ett extra kort från högen utan att slänga något. Man kan alltså max ha femton kort, vilket förstås är lite svårare att bli av med än elva. När man samlat ihop rätt kort och det är ens tur ska man lägga upp korten på bordet (det är aldrig tillåtet på första rundan dock). Alla tvåor och alla jokrar fungerar som valfria valörer, men får inte överstiga de riktiga korten när man lägger upp (en joker och två 8:0r går bra men inte två jokrar och en 8:a). Sedan gäller det att bli av med resten av sina kort, antingen kan man samla på fler tretal eller färgstegar, alternativt lägga ut på de andras upplagda kort där de passar in. Det går bra att ”gå ut” genom att slänga det sista kortet (förutom i spel nummer femton). Personen som går ut först får ett streck i protokollet medan de andra får räkna ihop de korten som blev kvar.

Jokrar/tvåor: 20 poäng
Ess: 15 poäng
Kung, dam, knekt: 10 poäng
Resterande kort: 5 poäng

Den som har minst poäng efter alla spelomgångar vinner! Hoppas att den här förklaringen var något så när förståelig och lova att ni testar spela! Det är verkligen världens roligaste grej och väldigt beroendeframkallande!

08:00

Lämna en kommentar: